9. tabor Karajžewc

PETEK, 3. 6. 2016
14.00 – Sejem
15.00 – Delavnica: Zvočne delavnice sestavljalnice (Samo Svete)
15.30 – Delavnica: Tolkalska delavnica (Sebastjan Gršak)
16.00 – Predavanje: Naravno, zdravo in slastno (Stevard Koncut)
17.00 – Predavanje: Lokalna inovativnost za trajnostno kulturo bivanja (Nara Petrovič)
21.00 – Koncert: Tea Vidmar (Si) in Daniel Vezoja (Si)
23.30 – Akustični Jam Session

SOBOTA, 4. 6. 2016
10.00 – Sejem
10.00 – Delavnica: Joga (Neža Pavšič)
11.00 – Delavnica: Zvočne delavnice sestavljalnice (Samo Svete)
12.00 – Delavnica: Grajenje človeških piramid in letečih predmetov (Cirkokrog)
14.00 – Delavnica: Gozdovniški potep (Primož Bizjan)
15.00 – Delavnica: Romska kultura in glasba (Gordan Novaković in Anja Mikuž)
17.00 – Predavanje: Zvezda v hribih, sveta geometrija cerkljanskih cerkva (Silvo Močnik)
21.00 – Koncert: ElaBanda (Si) in Wild Strings Trio (Si, Sk, Fr)
22.00 – Ognjeni performans

NEDELJA, 5. 6. 2016
10.00 – Sejem
10.00 – Delavnica: Joga (Neža Pavšič)
11.00 – Delavnica: Zvočne delavnice sestavljalnice (Samo Svete)

VSTOPNINA NA KONCERTE:
Petek: 5€
Sobota: 8€

Več informacij:
cmak2[at]siol.net • 031 426 781

 

**************************

PODROBNEJŠI PROGRAM

**************************

 

SEJEM

KamnčkiDogajanje na taboru Karajžewc želimo popestriti s stojnicami avtorskih izdelkov. Torej tistih izdelkov, ki jih uvrščamo nekako med domačo in umetnostno obrt, hobi ustvarjanje, design majhnih uporabnih dekorativnih predmetov ipd.

Če bi želeli predstaviti svoje izdelke kot razstavljalec/-ka vas prosimo, da nas kontaktirajte, se nam predstavite in sporočite zainteresiranost. Mizo, odejo ali drugo podlago, na kateri boste predstavljali svoja dela, si morate prinesti sami.

Prijave: 041 953 540 (Ajda)

 

 

 

ZVOČNE DELAVNICE SESTAVLJALNICE

10553853_724396360988618_2757223495940759698_oSproščenost je vir zadovoljstva in osebnih kreativnih potencialov. Vsakdo je unikaten in ima svoje potenciale.

Na “Delavnici sestavljalnici” bomo skozi proces sestavljanja spoznali in izkusili sprostitveno vrednost različnih unikatnih lesenih sestavljank.

Opazovanje ali sestavljanje teh sestavljank nas sprošča, harmonizira in prinaša notranji mir – začutimo notranjo spremembo v pozitivno smer, odprejo se novi pogledi na svet in nova neprecenljiva spoznanja. Usklajuje delovanje možganskih polovic (motorične sposobnosti in intuicija sodelujeta v iskanju pravih koščkov)… skratka zmasira možgančke in preusmeri pozornost iz vsakodnevnih skrbi.

Na “Zvočnih delavnicah” pa bomo spoznali in izkusili sprostitveno vrednost poslušanja in igranja tradicionalnih glasbil.

Zvočno raziskujemo; spoznamo avstralski didgeridoo, afriške bobne djembe, afriško kalimbo ter tibetansko pojočo skledo. Inštrumente predstavim, zaigram in vsakdo lahko poizkusi igrati.

Vzpostavi se sproščeno kreativno vzdušje, kar omogoči vsakomur, da začuti svoje kreativne potenciale, se jih začne zavedati in izražati.

Delavnice primerne za otroke, mladostnike in odrasle.

Delavnice vodi: Samo Svete; samosvete.com

 

TOLKALSKA DELAVNICA

IMG_0294Ritem nas spremlja na vsakem koraku… V ritmu utripa naše srca, v dihanju spreminjamo ritem in v določenem ritmu korakamo med premnogimi ritmi, ki jih oddaja naše okolje.  Ne moremo se mu izogniti, ker je del nas.

Če bi rad/a bolje spoznal/a svoj ritem, ki nastane ko v roke vzameš boben ali kakšno drugo domorodsko glasbilo, se nam pridruži na Karajžewcu.

Skupaj s Sebastjanom Gršakom bomo spoznavali posamezna glasbila, nato osvojili nekaj osnovnih ritmov, tem pa dodali svojo kreativnost v prostem ustvarjanju. Cilj ni pridobiti šolsko znanje igranja, temveč trdne osnove, ki bodo omogočile dober jam.

 

NARAVNO, ZDRAVO IN SLASTNO

Anu_Soap-045384Stevard Koncut, izdelovalec naravne kozmetike in kulinaričnih dobrot, nam bo na Karajžewcu predstavil svoje delo. Izvedeli bomo kako izdeluje kreme, mila, po kakšni recepturi pripravlja marmelade in sokove, njegove dobrote pa bomo lahko tudi poizkusili.

 

 

 

 

 

 

LOKALNA INOVATIVNOST ZA TRAJNOSTNO KULTURO BIVANJA

113narafootthResnično zdrava družba, ki se drži v okvirih ekosistema, deluje trajnostno tudi brez truda v tej smeri. V tem kontekstu Nara Petrovič govori o trajnostni kulturi bivanja. Na praktičnih primerih iz Slovenije in sveta prikaže, kako s poenostavljanjem življenja povečamo njegovo kakovost, trajnost in izpolnjenost. Uspešne zgodbe iz tranzicijskega gibanja, permakulturnega gibanja in iz ekoloških naselij kažejo rdečo nit vseh lokalnih inovacij.

 

 

 

 

KONCERT: TEA VIDMAR IN DANIEL VEZOJA

TeaFotoJanTea Vidmar kombinira bogate izkušnje pridobljene v gledališkem okolju z vokalnim izražanjem, ki je polno dramatičnosti, namišljenih zgodb, dialogov z občinstvom pri katerih vešče uporabi humorne elemente. Obiskuje glasbeno šolo za klasično petje in raziskuje različne glasbene tehnike. Širšemu občinstvu je znana predvsem kot igralka in mentorica uličnega gledališča Ane Monro, kot vokalistka pa je aktivna v zasedbi Positive illusion in Skarbej. Pripoveduje pa tudi libanonske zgodbe Polone Prosen.

 

13214614_10208375209711478_358477264_o (1)

Daniel Vezoja, ki se opisuje kor malenholični optimist, se domače počuti v zvokih in skladbah americane, folka ter alt-countrya. Prihaja iz Brežic, njegov drugi dom pa je Dublin, kjer je spoznal producenta Gavin-a Glass-a, s katerim je posnel svoj samostojni prvenec, ki bo izšel jeseni letos. Na albumu bo moč slišati tudi singel I Hope The Wind Knows, ki ga je posnel skupaj z irsko pevko in besedilopisko Joann-o Marie.

 

JOGA

IMG_20160503_145219Kot je že v navadi, se bomo tudi letos na Karajžewcu prebujali z jogijskimi asanami in tako pozdravili sonce, nov dan. Delavnico bo vodila bojevnica Neža Pavšič.

Vadba joge poskrbi za prožno fizično telo in stabilne notranje vzgibe. Nežno in mehkobno bomo z dihom in “flow” jogo prebujali bojevnika/co v nas. S pozornostjo in utelešenjem dihanja bomo raztezali telo in ga pripravili na nove izzive. Subtilno bomo povezovali “kouke, kalina, ramina”, se postavili pokončno in s korajžno držo zakorakali v nov dan.

Potrebščine, ki jih boste bojevnice in bojevniki rabili za delavnico so: ležalna podlaga iz šotora, udobna oblačila, dekca.

 

GRAJENJE ČLOVEŠKIH PIRAMID IN LETEČIH PREDMETOV

P1040283_4_5_fusedNa delavnici se bomo spoznali z osnovnimi položaji grajenja človeških piramid. Učili se bomo kako biti stabilen podporni steber in kako plezati drug na drugega. Gradili bomo medsebojno zaupanje, usklajenost in povezanost. Za gradnjo piramide potrebujemo prav vse, majhne in velike, podporne stebre in letalce, baze in pomagače, tiste, ki radi tuhtajo in tiste, ki takoj skočijo v akcijo.

V cirkusu pa se ne povzpenjajo v zrak samo ljudje, temveč tudi žogice, keglji, obroči, pa še kaj. Nekaj cirkuških rekvizitov nam bo na voljo za nam ljube ogrevalne igre in radovedne žonglerje in žonglerke.

Izvajalci: Oton Korošec in Kristina Debenjak iz Združenja Cirkokrog

 

GOZDOVNIŠKI POTEP

12063850_1013803615366209_4714807159677891435_nJa, prav ste prebrali, na letošnjem Karajžewcu se bomo spet potepali in spoznavali naravo v vsej svoji lepoti. Na pot se bomo odpravili s Primožem Bizjanom in skupaj odkrivali zaklade rastlinskega in živalskega sveta. Popotovanje se bo pričelo na prizorišču Karajžewca, od tam bomo krenili navzdol ob reki Idrijci, potem pa zavili v grapo Sevnico. Kjer bo prostor dopuščal, se bomo posedli v krog ter zakurili ogenjček in se pogovarjali o dojemanju narave, o čudovitih živalih in rastlinah, s katerimi si napol nezavedno delimo ta svet.

 

 

 

ROMSKA KULTURA IN GLASBA

DSC_1162Gordan Novaković (bivši član zasedbe Šukar) in Anja Mikuž (profesorica razrednega pouka) nas bosta popeljala na barvito popotovanje skozi romsko kulturo in glasbo. Skupaj bomo spoznavali zgodovino Romov, prebirali njihove pravljice, se naučili kakšno izmed romskih pesmi. Poleg petja in igranja na preproste inštrumente, bomo skupaj tudi zaplesali in odigrali kakšno od tradicionalnih romskih družabnih iger.

Delavnica je namenjena tako tistim najmlajšim nadebudnežem kot tudi tistim že malo večjim radovednežem.

 

ZVEZDA V HRIBIH, SVETA GEOMETRIJA CERKLJANSKIH CERKVA

penta2Na prvi pogled povsem naključno posejane cerkve po cerkljanskih hribih in vaseh, so dolga stoletja molče ohranjale skrivnost, ki se je prvemu razkrila danes žal že pokojnemu raziskovalcu Ivanu Mohoriču, ki je po sledi svoje intuicije prvi nekatere izmed teh cerkva povezal v prostorski pentagram, kar je javnosti predstavil v knjigi “V zvezdi piše vse”, za tiste čase precej odmevno knjigo.

Kdo so bili skrivnostni graditelji teh cerkva, zakaj ravno pentagram, ali skrivajo cerkve še katere druge skrivnosti ter še mnogo več, nam bo na letošnjem taboru Karajžewc skozi predavanje poskušal odgovoriti Silvo Močnik, v katerem že več kakor desetletje tli raziskovalna iskrica, ki ga je pripeljala do presenetljivih odkritij.

Vabljeni na predavanje kjer boste skozi legende, zgodovino, sveto geometrijo ter namige, ki so jih skrivnostni graditelji cerkva skrbno zakodirali v notranjost le teh, dobili povsem nov pogled na cerkljanske cerkve.

 

KONCERT: ELABANDA in WILD STRINGS TRIO

elabandaElaBanda je skupina glasbenikov, ki je že dovolj časa na sceni, da lahko neobremenjeno razmišlja s svojo glavo in ustvarja glasbo po svoji potrebi brez odvečnega patosa. Njihove akustično zaigrane skladbe z  instrumenti, kot so harmonika, mandolina in kitara ter netipično vokalno interpretacijo, pripovedujejo štorije. Njihov vzor sta primorska avtorja Mef in Iztok Mlakar ter mnogi drugi tuji glasbeniki.

www.facebook.com/band.elabanda/

 

WSTWild Strings Trio je energično trčenje slovaške violinistke, čelista iz Francije ter kitarista iz Slovenije. Njihovo žanrsko glasbeno popotovanje združuje balkansko in keltsko tradicijo, polno epskega orkestralnega zvoka, ki je prepleten z avtorskimi aranžmaji in improvizacijo. Kompleksne harmonije in ritmi se prepletajo s pozitivnimi temami polnimi radosti in volje do življenja.

Zasedba:
Petra Onderufova (SK) – Violina
AleksanderKuzmić (SI) – Kitara
Toby Kuhn (FR) – Čelo

https://wildstringstrio.wordpress.com/