8. tabor Karajžewc

 

PETEK, 5. 6. 2015
15.00   Delavnica Osnove klesanja v kamen (Boštjan Kavčič)
16.00   Delavnica Tai Chi Chuan in samomasaža (Mauro Lugano)
17.00   Delavnica Žonglerske vragolije (Oton Korošec)
18.00   Predavanje Idrijca in doba junakov (Gregor Koželj)
21.00   Koncert: Svarica (Hr) in Nika Solce in Martin Neaga (Si/Md)

SOBOTA, 6. 6. 2015
08.00   Delavnica Jutranja telesna joga (Špela Šemrl)
10.00   Delavnica Osnove klesanja v kamen (Boštjan Kavčič)
10.00   Delavnica LandArt (Miha Brinovec)
11.00   Delavnica Žonglerske vragolije (Oton Korošec)
13.00   Delavnica Tai Chi Chuan in samomasaža (Mauro Lugano)
15.00   Ustvarjalni otroški kotiček (Lara Sedej)
16.00   Delavnica Napiši svoj haiku (Maruša Lipušček in Janez Bevk)
18.00   Predavanje Srečanje s pravično kavo (Tine Čokl)
21.00   Koncert: Š i r o m  (Si) in Noreia (Si)
23.55   Akustični jam session

NEDELJA, 7. 6. 2015
08.00   Delavnica Jutranja telesna joga (Špela Šemrl)
10.00   Delavnica Osnove klesanja v kamen (Boštjan Kavčič)
10.00   Obisk arheološkega najdišča Divje babe I (Janja Hiti in Tea Hvala)

*****

VSTOPNINA NA KONCERT:
Petek: 6€ • Sobota: 8€ • Oba dneva: 12€
PRIJAVE NA DELAVNICE IN INFORMACIJE:
051-828-028 • cmak2@siol.net

 

**********

PODROBNEJŠI OPIS PROGRAMA

**********
jp1Delavnica Osnove klesanja v kamen (40 €, prijave na 031 426 781)

Na 8. taboru Karajžewc vam tudi tokrat dajemo možnost, da se naučite osnov klesanja v kamnu. Tudi letos bo delavnica potekala pod mentorstvom akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, ki je leta 2001 prejel tudi Prešernovo nagrado za kiparstvo.
Spoznali boste kamen, orodja za obdelavo le tega in pa seveda tehnike njegove obdelave. Seznanili se boste z vrstami kamnin in spoznali katere so primerne za katero vrsto ustvarjanja oz. izdelovanja izdelkov.
Delavnica bo torej potekala 16 ur in bo izvedena v treh dneh festivala. Osredotočena bo na izdelavo manjših predmetov kot so terilniki, sklede, … in katerim boste sodelujoči seveda dodali tudi svojo umetniško noto. Izdelki, narejeni na delavnici, ostanejo vam in jih boste lahko odnesli domov.
Na delavnico se lahko prijavi 7 udeležencev. V primeru, da prijav ne bo dovolj, se delavnica ne bo izvajala! Predznanje ni potrebno, za material in orodje poskrbimo mi. Od vas tako pričakujemo le dobro voljo in ne pozabite na zaščitna očala.
Cena delavnice je 40€ na osebo. Prijavite zbiramo do 30. maja na telefon 031 426 781, kjer se vam bo oglasila Maruša oz. na njen email: marusa.lipuscek[afna]gmail[pika]com.
Več o mentorju na spletnem naslovu: http://www.bostjankavcic.com/

 

mauro6Delavnica Tai Chi Chuan in samomasaža (prostovoljni prispevki, prijave na 051-828-028)

Tekom letošnjega Karajžewca bo pod mentorstvom Argentinca Maura Lugana potekala tudi delavnica samomasaže in Tai Chi Chuana.

Tai Chi Chuan je oblika samoobrambe, veščina in hkrati terapija, s tisočletno tradicijo. Je meditacija v gibanju, idealna za utišanje razuma, umirjanje čustev in spodbujanje prisotnosti v trenutku. Zmanjšuje stres modernega načina življenja in pomaga ohranjati telo v njegovem naravnem stanju, ki je stanje zdravja.

Ima veliko pozitivnih učinkov tako na telesnem kot tudi energetskem in psihološkem nivoju. Zato redna vadba prispeva h kvalitetnejšemu in daljšemu življenju.

Na telesnem nivoju pripomore k boljši propriocepciji, ravnotežju in pozornosti, na energetskem nivoju pa vadba pripomore tudi k sproščanju napetosti.

Predhodno znanje ni potrebno. Prav tako ni potrebna nobeno versko prepričanje, da bi vadba imela učinek. Za izvedbo ne potrebujemo nikakršnih aparatov, niti posebnih oblačil. Vadba je preprosta in primerna za vse starosti. Od nas zahteva le voljo, vztrajnost in vodstvo kvalificiranega mentorja.

O mentorju:

Mauro Lugano prihaja iz Argentine. Svoje znanje TaiChiChuana in ChiKunga je pridobil pod mentorstvom Gustava Villarja (http://elcentrovillar.blogspot.com.ar/), ki sledi liniji YMAA in stilu družine Yang. V Slovenijo ga je zanesla ljubezen, tako da se že nekaj let pridno uči tudi slovensko. Je dokaz za to, da mešanica kultur bogati in da se lahko drug od drugega veliko naučimo. Sam pravi, da je učitelj lahko tisti, ki si dovoli in zmore učiti se od drugih. Zato je učenje vedno vzajemen in konstanten proces.

http://mau-chi.blogspot.com/

 

doba junakovPredavanje Idrijca in doba junakov (prosto)

Letošnji Karajžewc bo gostil tudi predavanje o reki Idrijci s strani Gregorja Koželja, inženirja gozdarstva, oblikovalca in ljubiteljskega zgodovinarja.

Gregorja je raziskovalna žilica vsa leta vodila po bližnji in daljni okolici svojih domačih krajev, predvsem ga je zanimala ljubiteljska arheologija. Tako je v iskanju odgovorov na odprta vprašanja naše preteklosti prehodil tudi dolino Idrijce in grebene nad njo. Tam se med drugim nahajajo tudi pozabljena bivališča naših prednikov.

Reka je bila namreč skozi vso zgodovino pomemben povezovalni del med staroselci, po njej so se skozi izjemne naravne lepote pretakala doživetja prebivalcev, informacije, dobrine, ideje…

Prav o starodavnih naselbinah in vpetosti reke v zgodovino našega kraja, nam bo Gregor Koželj na poljuden način prikazal na predavanju z naslovom IDRIJCA IN DOBA JUNAKOV. Sprehodili se bomo od Mosta na Soči do Idrije, preučili in podoživljali območja, kjer so se že v železni dobi dogajale zanimive stvari, razkrili nekaj legend in se poigravali z nastankom različnih poimenovanj v teh krajih.

Zakaj bi Idrijci lahko rekli »Idrijski zid«? Ali je ime hriba Lipnik dejansko povezano z lipami? S čim so se ukvarjali »vitezi s Prvejka«? Kaj imata skupnega Troja in vas Ledine? Kako je izginilo keltsko pleme na Reki? So Rimljani gradili vodovod v Jaznah? Zakaj je ob vodi toliko hribov z imenom »Grad«?

Če vas zanimajo odgovori na ta in še mnoga druga zanimiva vprašanja, se nam pridružite.

 

Koncert: Svarica (Hr) in Nika Solce in Martin Neaga (Si/Md)

svarica01Svarica je sedemčlanska etno/folk skupina iz Reke, katere glasbo in besedila navdihuje predkrščanska duhovnost naših prednikov in prednic. Že samo ime Svarica namreč izhaja iz enega starejših in najbolj razširjenih simbolov, ki varuje pred požarom in udarom strele. Člani in članice igrajo razna ljudska glasbila in pojejo večglasno, kar dela njihovo glasbo polno in pestro, prav taki pa so tudi njihovi koncertni nastopi, ki se jih je v teh letih nabralo lepo število na in zunaj Hrvaške. Prav tak pa bo, v to smo prepričani, tudi njihov nastop na Karajžewcu.

Do sedaj so izdali štiri albume, in sicer Livade Svetovida, U ime Sunca, U krilom Moraninom ter nedolgo nazaj Tira Les. Slednji vsebuje pet pesmi, besedila pa izhajajo iz ljudskega izročila, iz predkrščanske dobe, in so se skozi tisočletja prenašale od generacije do generacije, govorijo pa o pomladi in plodnosti.

Člani/-ce: Damir Markotić – Svetoslav: vokal, piščal, šargija, diplice, fujara; Paul Markotić – Jaroslav: tolkala, vokal; Anamarija Martinčić – Zorana: violina, vokal; Ivan Buić- Ivan: piščal, flavta; Mario Mudrić – Veleslav: kitara, koncovka, drumlica, rog; Adam Miler – Drinogor: harmonika; Marko Vrban – Jaromir: didžeridu

 

NSMNNa Karajžewcu bosta nastopila tudi Nika Solce in Martin Neaga. Na tokratnem koncertu bosta z zvoki kitare in violončela izvajala priredbe Kosovelove poezije in pa lastne priredbe slovenske etno glasbe.

Nika Solce je v svoji karieri sodelovala že z različnimi glasbeniki po svetu. V zadnjih letih pa se je predvsem posvetila uglasbitvam poezije slovenskih pesnikov (Prešeren, Kosovel, …), piše pa tudi svoje pesmi, ki jih izvaja skupaj s skupino Faronika.
Martin Neaga je čelist iz Moladavije, ki trenutno živi v Kijevu, kjer je član različnih glasbenih zasedb (Duo Duo, Sarmatika, Trinidad Arfo). Sprva je igral predvsem klasično glasbo, zadnjih 15 let pa se je posvetil starodavni ljudski glasbi iz obdobja renesanse in baroka.
Nika Solce – kitara, vokal
Martin Neaga – čelo

 

ostale-3resDelavnica Jutranja telesna joga (prostovoljni prispevki, prijave na 051-828-028)

Kaj goji tabor Karajžewc? Preberimo si v razdelku “o taboru”, povprašajmo znance, ki so se ga že udeležili v preteklih letih. Na prvi pogled se zdi, da praksa joge ne spada v tradicijo domačega okolja. Nemara nam v skupnem druženju, s poudarkom na lastni izkušnji, uspe že zgodaj zjutraj prepoznati prepletenost vseh koščkov v mozaiku tabora. V grobem pa se bomo srečali z namenom jutranjega prebujanja in krepitve živčnega sistema telesa za aktivnosti celotnega dne. Najprej bomo samostojno izvajali različne telesne položaje in ozavestili dih. Sledila bo izmenjava dotika z elementi Tajske masaže (ki ji radi rečemo kar pasivna joga),poigravanje z možnostjo prepuščanja okolju.

Potrebščine: disciplina za jutranje vstajanje, ležalna podlaga iz šotora, običajno udobno oblačilo, dekca.

Delavnico bo vodila Špela Šemrl

 

CIMG3557-2a-tiltshiftDelavnica LandArt (prostovoljni prispevki, prijave na 051-828-028)

LandArt (umetnost v naravi) je veja umetnosti, pri kateri se uporabljajo striktno samo naravni materiali, nabrani na mestu, kjer se instalacija postavi.
LandArt se je začel konec 50ih let prejšnjega stoletja v ZDA, kot nekakšen upor komercializaciji umetnosti. Nekaj umetnikov je hotelo pokazati, da je umetnost nekaj kar lahko počne vsak kjerkoli in da je umetniško delo lahko zastonj dostopno vsakomur na ogled. LandArt je potem v 70ih in 80ih do svetovne popularnosti spravil Anglež Andy Glodsworthy. Danes se trend LandArta v svetu dviguje, kajti ljudje hočejo vse bližji stik z naravo, ker jih je sistem od okolja preveč oddaljil.
Delavnico bo vidil Miha Brinovec, ki se že nekaj let ukvarja z LandArtom. Lani je bil kot edini Slovenec povabljen na enotedenski LandArt bienale Humuspark v italijanski Pordenone, kjer je v mestnem parku ustvarjal skupaj z 20-imi umetniki iz celega sveta. Soustvarjal je kreativni LandArt park Ribnica in še marsikaj. Letos je povabljen balansirati kamne v London na sejem South of England Show, v jeseni pa v italijanski Napoli, kjer se bodo zbrali najboljši balanserji kamnov na svetu.

Kot pravi, mu je všeč mi je, ker je ta umetnost dejansko dostopna vsakomur in se z njo naredi le minimalen poseg v naravo. Sčasoma pa instalacija razpade in se zlije zopet nazaj z naravo. S tem, ker je ta umetnost minljiva, se človek nauči, da nič ni večnega in zna stvari, ki jih naredi, tudi spustiti, ne samo trdno držati zase v svoji lasti.

Delavnica bo na kratko prikazala, kako se da z materialov, ki so na samem prostoru Karajžewca ustvariti umetniško delo. Velikost instalacije se bo prilagajala glede na število udeležencev. Sama izdelava pa bi trajala nekje 1-2 uri, lahko tudi dlje, če bodo udeleženci za to.
Potencialni interesenti delavnice naj se primerno obujejo in oblečejo (delo v naravi). Priporočamo tudi obutev za v vodo (čevlji, ki jih ni škoda zmočiti), če bi se odločili za instalacijo v Idrijci, ki je na tem mestu zelo nizka in mirna. Delavnica je brezplačna, zaželjeni so prostovoljni prispevki.

 

lz_24Delavnica Žonglerske vragolije (prostovoljni prispevki, prijave na 051-828-028)

Se želiš naučiti žongliranja? Že znaš in bi rad/a svoje znanje nadgradil/a, se naučil/a vragolij z novimi rekviziti? Pridi na 8. tabor Karajžewc, v sklopu katerega bo potekala tudi žonglerska delavnica, pod vodstvom Otona Korošca iz Cirkokroga. Skupaj z njim boš spoznal/a žonglerske rekvizite in pa tehnike žongliranja. Pridi in preizkusi svoje spretnosti.
Če imaš doma žonglerske žogice, keglje, … jih prinesi na delavnico, sicer pa bo rekvizite imel s seboj tudi cirkuški mojster.
Delavnica je brezplačna, prostovoljnih prispevkov pa se ne branimo.
Več o Cirkokrogu pa na njihovi spletni strani: http://www.cirkokrog.com/

 

11301546_10206740711780618_1580008727_nUstvarjalni otroški kotiček: Pisan svet Indijancev (prostovoljni prispevki, prijave na 051-828-028)

Z najmlajšimi obiskovalci Karajžewca bomo letos v vstopili v pisan svet Indijancev. Skupaj bomo skozi pogovore, ustvarjanje in zabavo spoznavali njihov način življenja. Izdelovali bomo perjanice, lovilce sanj, si nadeli indijanska imena, poslikali obraze in risali z ogljem. Otroški ustvarjalni domišljiji bomo pustili prosto pot in skupaj ustvarili nepozabno indijansko dogodivščino.
Otroški kotiček bo potekal pod mentorstvom Lare Sedej.

 

karajžewc haikuDelavnica Napiši svoj haiku (prostovoljni prispevki, prijave na 051-828-028)

Ja, prav ste prebrali, na taboru Karajžewc bomo pisali tudi pesmi, natančneje haikuje.
Gre za japonsko trivrstično pesniško obliko, sestavljeno iz sedemnajstih zlogov (prvi in tretji verz imata po pet zlogov, drugi verz jih ima pa sedem). Sama tema haikuja se ponavadi navezuje na nek trenutek v naravi, ki se povezuje z dogajanjem v človekovi notranjosti.

Svoje pisarije pa boste na delavnici lahko tudi okrasili s risbami, iz papirja naredili zvitek s pomočjo dveh paličic, …
Delavnico bosta vodila Janez Bevk in Maruša Lipušček.

 

PAV_1046Predavanje Srečanje s pravično kavo (prosto)

Na svetu vsak dan popijemo skoraj milijardo in pol skodelic kave in za vsako izmed njih se skriva osebna zgodba. Kava je res nekaj posebnega – pijemo jo po celem svetu in vsak dan, čeprav je ne potrebujemo za življenje. Pa vendar je povprečen kupec kave po besedah Tineta Čokla ”kavno nepismen”. Če bi imeli priložnost okušati posamične vrste kave iz različnih delov sveta oziroma iz različnih pogojev rasti, bi hitro opazili, da je raznolikost okusov zelo velika. Predvsem pa bi mogoče končno slišali sporočilo, ki nam ga želi povedati kava – kava je del narave, rezultat okoliščin in izdelek skrbnih rok pridelovalcev in ne zgolj surovina za trgovanje na borzi. Pivci kave imamo moč, da izberemo tisto, kar je najbolje za nas in za naše okolje ter si privoščimo dobro pripravljeno pravično kavo ter na ta način spreminjamo svet na bolje.

Vse o pridelovanju, predelovanju in pripavi kave ter pravični trgovini vam bo povedal Tine Čokl, ljubitelj in poznavalec kave ter zagovornik pravične trgovine iz Zadruge Buna.

Na koncu pa vam bo pravično kavo pripravil na prav poseben način, saj si želi, da tudi vi kavo dobro spoznate in njeno zgodbo pripovedujete še drugim.

 

Koncert: Š i r o m  (Si) in Noreia (Si)

Trio Širom izvaja avtorsko instrumentalno glasbo, ki iz polj transa, akustične meditativne zamaknjenosti in polimelodičnosti prehaja v zveneče psihadelične pasaže, znotraj katerih se znajdejo tudi nepričakovani preobrati. Zaznamuje ga edinstven zvok, katerega oblikuje kombinacija klasičnih, tradicionalnih in lastnoročno izdelanih glasbil.

Člani zasedbe so prav tako aktivni še v številnih drugih glasbenih skupinah in projektih (Škm banda, Hexenbrutal, Najoua, Samo Gromofon, Horda grdih itd.).

Zasedba:

Iztok Koren – banjo, bas boben, cevni zvonci

Ana Kravanja – violina, viola, ribab, balafon, kalimba, bendir

Samo Kutin – ukulele, kalimba, doma izdelane harfe in steel drum

 

foto promo noreiaNoreia je štiričlanska zasedba izkušenih mladih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske pesmi, a ne vedno na povsem tradicionalen način!
Repertoar zasedbe predstavljajo tako živahne instrumentalne skladbe kot tudi umirjene in malce zasanjane balade. Nikakor pa seveda ne gre brez standardnih, pivsko-veseljaških pesmi. Kombinacija irske živahnosti in keltske zasanjanosti vas zagotovo ne bo pustila hladnih!
V zadnjih treh letih delovanja je skupina Noreia zabeležila preko 200 nastopov. Poleg stalnega koncertiranja v pubih, kavarnah in pivnicah, se zasedba vedno pogosteje pojavlja tudi na festivalskih odrih, tako doma, kot v tujini. Za njimi je uspešna turneja po Irski (2012) ter gostovanja na Hrvaškem, v Italiji (2014) ter na Češkem (2015). V letu 2014 je skupina posnela svoj prvi album z naslovom »Step it out!«, na katerem lahko slišimo tradicionalno irsko glasbo v avtorskih preoblekah.

Zasedbo Noreia sestavljajo:
– Anej Ivanuša: irske piščali, galičanske dude, lesena flavta, vokal
– Ana Novak: violina, vokal
– Gašper Šinkovec: akustična kitara, harmonika, vokal
– Staš Milovanovič: bodhran, tolkala, vokal

Več na njihovi facebook strani: https://www.facebook.com/noreia.band

 

divje_babe_foto-Tea_HvalaObisk arheološkega najdišča Divje babe I (prostovoljni prispevki, prijave na 051-828-028)

Si že kdaj obiskal/-a jamo Divje babe I, kjer so arheologi leta 1995 odkrili najstarejše do sedaj znano glasbilo? Ali si vedel/-a, da jame niso obiskovali le neandertalci, temveč tudi zgodnji kromanjonci? Kdo so pa to?! Še več, jamo so kot brlog uporabljali tudi jamski medvedje. V jami je toliko njihovih kosti, da nam deluje kot »grobišče«, toda paleolitski ljudje so v kosteh videli nekaj drugega …

Kaj so videli, lahko izveš ob obisku arheološkega najdišča Divje babe I pod vodstvom turističnih vodnic Janje Hiti in Tee Hvala. Zbrali se bomo ob ognjišču tabora Karajžewc in se do jame podali peš. Po ogledu se bomo povzpeli še višje, do cerkve sv. Ivana na severnem robu Šebreljske planote, kjer bomo uživali v razgledu na Cerkljansko hribovje. Po počitku se bomo spustili nazaj v dolino Idrijce.

Natančen termin bomosporočili naknadno, zato spremljaj programske novičke.

Vabljen/-a!

Opozorilo

Obisk bo trajal približno 3 ure in pol. Pot je urejena in zavarovana, vendar je zaradi mokrega in strmega terena na nekaterih mestih lahko spolzka, zato priporočamo primerno obutev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.