7. tabor Karajžewc

PETEK, 30. 5. 2014
15.00    Delavnica Osnove klesanja v kamnu (Boštjan Kavčič)
16.00    Delavnica Cerkljanska hrana po divje (Dario Cortese)
16.00    Plesna delavnica Istrski ljudski plesi (Alenka in Marino Kranjac)
18.00    Predavanje Maorsko zdravilstvo (Sara Jager)
21.00    Koncert Vruja (Slo), MAK (Slo)
24.00    DJ program

SOBOTA, 31. 5. 2014
08.00    Delavnica Prebujanje z jogijskim dihom in gibom (Špela Šemrl)
10.00    Delavnica Osnove klesanja v kamnu (Boštjan Kavčič)
11.00    Delavnica Izdelovanje lesenih žlic (Boro Leban)
13.00    Delavnica Igranje na didgeridoo (Jernej Črv)
14.00    Delavnica Izdelovanje žvečilnih gumijev iz smrekove smole (Marko Kenda)
15.00    Ustvarjalni otroški kotiček (Lara Sedej in Tjaša Jurman)
15.00    Gibalno plesna soustvarjalnica Džaba-džaba (Irena Kovačević)
15.00    Cvet za vedno – delavnica izdelovanja cvetja iz (krep) papirja (Andreja Štenler)
18.00    Predavanje Megalitski krogi v naši okolici (Jože Munih)
21.00    Koncert Natemago (Slo), Ethnotrip (Slo), Brina Vogelnik, Luka Ropret, Nino de Gleria Trio (Slo)
24.00    Akustični jam session

NEDELJA, 1. 6. 2014
08.00    Delavnica Prebujanje z jogijskim dihom in gibom (Špela Šemrl)
10.00    Delavnica Osnove klesanja v kamnu (Boštjan Kavčič)
14.00    Gibalno plesna soustvarjalnica Džaba-džaba (Irena Kovačević)
14.00    Ustvarjalni otroški kotiček (Lara Sedej in Tjaša Jurman)

*****

VSTOPNINA NA KONCERT:
Petek: 6€ • Sobota: 8€ • Oba dneva: 12€
PRIJAVE NA DELAVNICE IN INFORMACIJE:
041-233-572 (Tjaša) • cmak2@siol.net
SPREMLJEVALNI PROGRAM:
Sobota: Kolesarski turi Karajžewc (ŠD Pedal) • Mali sejem veliko lepih stvari (info na 031 256 822 [Janja] ali cmak2@siol.net)

*****************

PODROBNEJŠI OPIS PROGRAMA:

Delavnica Osnove klesanja v kamnu (15 €, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
kiparska_delavnica_2013Tudi letos bo na taboru Karajžewc potekala delavnica osnov klesanja v kamnu. Pod budnim očesom priznanega mentorja, akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, tudi dobitnika Prešernove nagrade za kiparstvo leta 2001, se bomo udeleženci spoznali s kamnom, orodji za njegovo obdelavo ter postopki in načini njegove obdelave. Učili se bomo razlikovanja med različnimi vrstami kamnin ter spoznali, katere vrste so dobre za katero vrsto ustvarjanja oz. izdelovanja izdelkov. Glede na to, da smo časovno omejeni (delavnica bo trajala 16 ur in bo izvedena v treh dneh festivala) se bomo osredotočili predvsem  na izdelavo manjših uporabnih predmetov (terilniki ali sklede), katerim pa bodo udeleženci seveda dodali tudi svojo umetniško noto, seveda pa jih boste ob zaključku delavnice lahko tudi odnesli domov. Predznanje ni potrebno.
Delavnica je omejena na 7 udeležencev in ker za material ter orodje (špice, kladiva) poskrbimo mi, od vas pričakujemo le dobro voljo ter zaščitna očala.
Več o mentorju na spletnem naslovu: http://www.bostjankavcic.com

Delavnica Cerkljanska hrana po divje (10 €, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
divja_hranaZakaj smo tu? / Da gremo. / Kako? / Tako, da jemo. / Vse, kar divjega je. In še kaj drugačnega. Na primer cerkljanskega. Tradicionalnega. / Smukauc. / Fižleuc. / Karažeuc. / M pa take krepke domače jedi. Ampak na divji način.
Delavnica spoznavanja, nabiranja in priprave užitnih samoniklih rastlin s poudarkom na divjih različicah tradicionalnih cerkljanskih jedi
Delavnico vodi Dario Cortese, dežurni divjak za spodbujanje napredka trajne lakote.

Plesna delavnica Istrski ljudski plesi (5 €, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
istrski_plesiPlesna vaditelja istrskih ljudskih plesov sta Alenka in Marino Kranjac. Udeležence plesne delavnice bosta učila predvsem ljudskih plesov iz severne Istre. Plesi v severni Istri so posledica vpliva, ki je prišel iz Alpskih dežel, so pa v Istri dobili druga imena. Nekateri plesni koraki in melodije plesov se le malenkostno razlikujejo od ostalih slovenskih pokrajin (špic polka, šete paši ali ziben šrit), drugi so edinstveni na slovenskem (mafrina, do paši, šaltin). Vaditelja bi želela udeležence naučiti tudi najbolj znan ljudski ples v osrednji in južni Istri, ki je najstarejši in je v Istri tudi nastal, to je balun. Za glasbeno spremljavo v živo bosta poskrbela Marino Kranjac na violini, diatonični harmoniki trieštini in Gabrijel Križman na kitari.

Predavanje Maorsko zdravilstvo (Sara Jager)
Maorsko zdravilstvo (foto Sara Jager)Sara Jager je na Novi Zelandiji – deželi dolgega belega oblaka – preživela leto in pol. Med bivanjem se je navdušila nad bogato tradicijo maorske kulture, predvsem pa se je posvečala njihovim zdravilskim praksam, ki jih je opisala v svojem diplomskem delu s področja etnologije in kulturne antropologije.
V predavanju bo predstavljen del spoznanj, do katerih je prišla med raziskovalnim delom, njena osebna izkušnja z zdravilci in predstavitev njihovih praks danes. Ena izmed njih je romiromi- oz. globinska masaža, ki pa nikakor ne ustreza ničemur, kar si običajen človek predstavlja pod besedo masaža. Beseda Maori pomeni naraven, zato ni čudno da je razširjeno tudi zdravljenje s pomočjo zdravilnih rastlin, izmed katerih mnoge uspevajo le v tej deželi.
Predstavila bo maorski pogled na svet in njihov model za zdravje, v katerem ima velik pomen duhovna dimenzija. Prihod kolonizatorjev je za 60 let z zakonom prepovedal delovanje zdravilcev, kar je povzročilo, da je veliko maorskega znanja izgubljenega. Kljub temu se danes mnogi vračajo nazaj in oživljajo staro tradicijo ter prinašajo delce modrosti , ki nudijo močno oporo na poti k uravnoteženemu življenju, v katerem vladajo spoštovanje, sodelovanje in ljubezen.

Koncert Vruja (Slo) in MAK (Slo) (vstop 6 €*)
vrujaVruja je glasbena skupina, ki nadaljuje tradicijo glasbenih skupin iz slovenske Istre. Le-te so v zadnjih desetletjih pustile globoko sled v poznavanju in popularizaciji glasbenega izročila Istre. Ime skupine je dialektalnega izvora in pomeni izvir, studenec. Vruja je začela delovati marca leta 2001 in je od takrat prehodila bogato, ustvarjalno in uspešno pot, kljub težkim življenjskim udarcem. Doma in v tujini se je Vruja uveljavila kot prepričljiv, svež interpret glasbene dediščine Istre, ki jo izvaja na njej lasten in prepoznaven način.
Tako kot je istrski polotok večkulturni in večetnični prostor, je tudi sestava članov skupine takšna, zato ni čudno, da izvajajo in podajajo glasbeno tradicijo celotne Istre, in s tem predstavljajo vso raznolikost in zapuščino naših prednikov.
Na Karajžewcu se bo Vruja predstavila kot trio, v zasedbi Alenka Kranjac – glas, daska; Marino Kranjac – glas, violina, mjeh, diatonična harmonika trieština; Gabrijel Križman – kitara.
Spletna stran: http://www.vruja.net

MAKTrio MAK preigrava prleške ljudske pesmi v t.i. Free Jazz stilu, kar pomeni, da razen ljudskih melodij ni nič določeno; akordi in ritem so prosto improvizirani. Tako se ob improvizaciji, prosti omejitvam glasbene forme, tonalitete in ritma, lahko zgodi marsikatero presenečenje, ki poslušalca popelje daleč onstran znanega auditativnega prostora. Na trenutke se, zaradi konvencionalnih ljudskih melodij, ustvari močan kontrast, ki glasbo osveži. Zaradi nenehnih vzponov in padcev ostaja glasba pestra in zanimiva.
Zasedba: Mihael Györek – saksofoni, klarinet, flavta; Domen Gnezda – kitare; Bojan Krhlanko – bobni, tolkala
Spletna stran: http://www.maktrio.bandcamp.com

Delavnica Prebujanje z jogijskim dihom in gibom (prostovoljni prispevki, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
jogaNa sobotno in nedeljsko dvourno jutranjo prakso joge nas vabi Špela Šemrl.
Ležišča (nedrseče ležalke, odeje – karkoli udobnega in čvrstega ) preselimo iz šotorov na travnik. Z lahkotnimi gibanji najprej nežno prebudimo telo. Nadaljujemo z občutenjem morebitnih skritih napetosti v različnih delih svojega telesa in jih z jogijskimi položaji postopno sproščamo. Osredotočenost na sovpliv diha in giba ter na sovpliv diha in zvoka je zanimivo samoraziskovanje. Z globljo psihofizično sprostitvijo bomo korajžni za cel dan.

Delavnica Izdelovanje lesenih žlic (priporočen prispevek 10 €, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
Fotografija3998Na Karajžewcu se bo tudi letos odvijala delavnica izdelovanja lesenih žlic, ki jo domačin Boro Leban.
Ob druženju bomo spoznavali orodje, ki ga potrebujemo, da si izdelamo leseno žlico brez uporabe električne energije – kjer se bomo srečali s staro obrtjo in s pomočjo le tega odkrivali nove oblike v lesu ter nove vrline, skrite v nas.
Delavnica bo predvsem praktične narave, saj o žlici res ni vredno preveč govoriti, kajti glavno je, da lahko z njo nekaj okusnega pojemo. Zato se bomo potrudili, da bomo do kosila oz. večerje svoje izdelke že lahko občudovali ter jih tudi preizkusili.
Če ima kdo možnost, da s seboj prinese kako sekiro ali nož, ki je primeren za rezbarjenje, je to seveda dobrodošlo in naj sporoči ob prijavi. Drugače je omejitev do 7 udeležencev naenkrat. Delavnica bi trajala okvirno 3 ure oz. po potrebi in možnostih …

Delavnica Igranje na didgeridoo (5 €/25€ z didgeridoojem, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
16Jernej Črv igra in ljubiteljsko izdeluje didgeridoo-je ter flavte. Na taboru Karajžewc bo vodil delavnico, na kateri boste spoznali ta inštrument, njegovo zgodovino in seveda kako igrati nanj, za vse interesente pa bo na kratko predstavil tudi kako ga izdelati.
Delavnica bo osredotočena predvsem na začetnike, saj je prav začetni pristop najtežji del igranja. Na delavnici se bodo udeleženci naučili tehnike pihanja, spoznali pa bodo tudi princip krožnega dihanja. Udeleženci bodo imeli možnost, da si z udeležbo na delavnici kupijo svoj inštrument, na katerem bodo lahko izpilili in nadgradili pridobljena znanja.

Delavnica Izdelovanje žvečilnih gumijev iz smrekove smole (prostovoljni prispevki, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
smolaNa letošnjem taboru Karajžewc bomo gostili tudi nadvse zanimivo delavnico izdelovanja naravnih žvečilnih gumijev iz smrekove smole, ki jo bo vodil Marko Kenda.
Tekom delavnice se bomo naprej odpravili v gozd na lov za smolo, po nabranih surovinah pa bo mentor tudi demonstriral izdelavo žvečilnih gumijev. Tekom demonstracije bo potekala tudi razlaga o zgodovini smrekovih »čingumov« ter pozitivnih učinkih na dlesni in zobe, na koncu pa bo seveda sledila še obvezna degustacija.
V ljudskem zdravilstvu pri nas in po svetu se smrekova smola uporablja za zdravljenje odrgnin, artritisa, turov, opeklin, prehlada, tuberkuloze, kašlja, driske in drugih prebavnih motenj, glavobola, vnetij grla, revmatizma, kamnov, tumorjev in ran. Smrekovo smolo so uporabljali tudi ameriški starosleci za zdravljenje kožnih poškodb kot so vreznine in odrgnine, iz smole pa so izdelovali tudi žvečilnemu gumiju podobno stvar (smrekova žvečilka [ang. spruce gum]. To je bila tudi idejna osnova za današnji žvečilni gumi.

Ustvarjalni otroški kotiček (Lara Sedej in Tjaša Jurman)
Slika26Z najmlajšimi udeleženci tabora Karajžewc bomo z zmaji skušali uloviti pravi veter in z ladjicami prave valove. Iz recikliranih in naravnih materialov bomo skupaj z domišljijo ustvarili zmaje na veter in plovne ladjice.
Materiale, ki jih je možno reciklirati lahko prinesete tudi od doma (vrečke, tetrapaki, papir).
Za otroške vragolije bosta poskrbeli Lara Sedej in Tjaša Jurman.
Kotiček pa bo odprt v soboto in nedeljo od 15h dalje.

Gibalno plesna soustvarjalnica Džaba-džaba (prostovoljni prispevki, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
zemljaV središču je gib v središču telesa, ki je ples.
Namen gibalno-plesnih soustvarjalnic, ki jih je mentorica Irena Kovačević poimenovala Džaba-džaba (to je najljubša gibalna/plesna igra njene hčerke), je obuditi telo in ozavestiti držo, vsak gib in vnesti veselje do vsakdanjih opravil.
Preko globokega in sproščenega diha začutiti in sprostiti vsak del telesa, vsak organ, vsako mišico, predihati žile, da na koncu lahko odplešemo svoj obredni ples. Ta ples nam bo pomagal razbremeniti glavo in izživeti čustva.
Vseh, ki bomo prišli plesat z njo, Irena ne bo učila vnaprej izdelanih koreografij. Vsak dan ima svojo energijo, in kot Zemlja in Luna prehajata svoj cikel, ga prehajata telo in duša. Na delavnicah se jima bomo učili prisluhniti, se krepiti in negovati. Vse, kar bi morebiti želeli pokazati tudi drugim, bomo zložili skupaj.

Cvet za vedno – delavnica izdelovanja cvetja iz (krep) papirja (5 €, prijave na 041 233 572 [Tjaša])
Papirnato cvetje 02 - nageljnModa izdelovanja papirnatega in suhega cvetja se je iz Anglije razširila po Evropi in naše kraje dosegla v prvi polovici 19. stoletja. Potreba po okraševanju je bila najpogosteje povezana s šegami življenjskega cikla ali koledarskimi šegami, rože iz papirja pa so nadomeščale težko dostopno sveže rezano cvetje. Čeprav so jih najprej izdelovale ženske v mestih, se je navada razširila in najdlje ohranila med kmečkimi ženami z ustvarjalnim smislom in je bila pogosto dodaten vir družinskih prihodkov.
Izdelovanje cvetja iz papirja je bilo včasih značilna domača obrt, danes pa je to predvsem ohranjanje zgodovinske in kulturne dediščine. Dekleta in žene iz Baške grape združene pod imenom “Pušlc damačih čeč” skrbijo, da bi zrasli s pravim odnosom do naše dediščine izdelovanja cvetja iz papirja in da bi znali tudi sami nekaj ustvariti. Mentorica delavnice Andreja Štekler je del tega kolektiva. Svoje izdelke predstavlja na raznih sejmih in razstavah, svoje znanje pa rada deli tudi z drugimi.
Na delavnici bomo spoznali lepoto krep papirja in izdelkov, ki bodo nastali iz njega. Naučili se bomo izdelati tri vrste cvetja: malo marjetico, nagelj ter vrtnico v razcvetu in v popku.
Delavnica izdelovanja papirnatih rož bo potekala v soboto, 31. 5. 2014 s pričetkom ob 15. uri in bo trajala približno tri ure. S seboj prinesite škarje, svinčnik, ravnilo (tudi 50 cm dolgo kdor ima) in beležko, da si kaj zapišete in tako ne pozabite naučenega, predvsem glede mer.

Predavanje Megalitski krogi v naši okolici (Jože Munih)
krn_krogJože Munih, strojni inženir in naš znani radiestezist, neutrudno potuje po naši deželi že 30 let in je do sedaj obiskal preko 1000 vodnih izvirov, in vse tudi dodobra dokumentiral, leta 2012 pa izdal svojo knjigo: Zdravilni izviri. Ko je pričel s svojim poslanstvom, so tudi ljudje bolj odprto pričeli govoriti o tem in ga celo sami opozarjali na izvire v njihovih krajih, ki jih je nato obiskoval in preučil, prav tako pa tudi vse mitološko izročilo v zvezi z njimi.
Voda pa ni Jožetova edina strast in poslanstvo – kot radiestezist preučuje tudi druge močno energijske točke v naravi in meri nekdanja sveta mesta.
Pri njegovem radiestezijskem delu je izjemnega pomena to, da poleg svojih energijskih raziskovanj vključuje v svoje popisovanje tudi staroversko izročilo.
Jože Munih nam bo na taboru Karajžewc predstavil megalitske kroge, večtisočletne ostanke velikih kamnitih svetišč. Tudi pri nas imamo namreč t.i. različice Stonehenge-a.
Za megalitski krog, ki ga imenujejo kar Krog pod Krnom in leži ob poti, pravi, da gre za eno izmed najbolj zdravilnih točk pri nas. Tam je zaznati zelo močno sevanje zemeljskih energij, na zimski solsticij pa padec prvega sončnega žarka označi natančno sredino kroga.
To pa je le eno zanimivo kamnito obredno mesto, pri nas pa jih poznamo kar nekaj.
Jože Munih je sodeloval pri nastanku mnogih knjig na dotično tematiko, ena izmed pomembnejših je zagotovo Ostaline megalitske kulture v slovenskih Alpah.
(Po)vzeto s spletne strani: http://velesgrafika.com/staroslovanski-semenj/?page_id=136

Koncert Natemago (Slo), Ethnotrip (Slo) in Brina Vogelnik, Luka Ropret, Nino de Gleria Trio (Slo) (vstop 8€*)
natemago 1Natemago je instrumentalno-vokalni trio, ki igra tradicionalno glasbo Balkana in bližnjega Orienta. Ljudske pesmi in plesi so obarvani z veliko vložki improvizacije, ki izvirajo iz samosvojega značaja in dajejo glasbi prvinski pridih. Člani sveže zasedbe, ki izhajajo iz najrazličnejših žanrov, so v manj kot letu dni ustvarili širok spekter melodij od otožnosti do vesele razigranosti.
Zasedba: Jelena Soro – oboa, saksofon; Oliver Ilievski – harmonika; Tadej Čaušević – tolkala
Povezava: http://www.soundcloud.com/natemago

 

 

Ethnotrip4Člane zasedbe Ethnotrip je leta 2009 v okviru projekta na fakulteti združila ljubezen do ljudske glasbe in želja po poustvarjanju le te. Projekt se je nato razvil v zasedbo, ki vztrajno nadaljuje in nadgrajuje svojo glasbeno pot.Njihov repertoar je tako danes že precej širok, v tem času pa so izvedli veliko nastopov, tako doma kot tudi v tujini.
Že od začetka delovanja se v skupini Ethnotrip ne omejujejo zgolj na slovensko glasbo, ampak je v repertoarju moč slišati tudi ljudske skladbe iz Madžarske, Hrvaške, Srbije, Anglije, Makedonije, Rusije, Bosne, židovske pesmi itd., izjemoma pa izvajajo tudi skladbe, katerih avtor je poznan, v lanskem letu pa so začeli tudi s skladanjem lastnih avtorskih skladb.V februarju 2013 so v samozaložbi izdali prvi album z imenom Ethnotrip, ki so ga v živo posneli v kulturni dvorani v Veržeju, saj so želeli dobiti zvok in energijo, ki ju lahko pričara le izvedba v živo.Poleti so posneli tudi prvi videospot za pesem Jovano Jovanke, ki so ga premierno prikazali na koncertu v Lendavi. Odzivi publike in strokovne javnosti so zelo dobri, zato je zasedba že nekaj mesecev po izdaji prve plošče pričela s pripravo materiala za drugo ploščo, ki jo nameravajo posneti v letošnjem letu.
Zasedba: Tjaša Šimonka – vokal; Miha Kavaš – violina; Aleksander Varga – bas kitara; Primož Kramberger – klavir; Tomi Došen – bobni, tolkala
Spletna stran: http://www.ethnotrip.si

Brina_foto_Urska.LukovnjakNa Karajžewcu bo nastopil tudi Brina Vogelnik, Luka Ropret, Nino de Gleria Trio. Tako se nam obeta izjemen večer z nežnim a jasnim in prodornim Brininim glasom, čutno vpetim v zvoke kitare in bas kitare, obogateni s ščepcem zvočnih učinkov.
Brini, Luki in Ninu je skupno to, da so vsi trije del šestčlanske zasedbe Brina, s katero so posneli 3 odmevne albume (Mlado leto, Pasja legenda in Slečena koža). Z njimi so se vidno uvrstili na zemljevid glasb sveta. Poleg številnih koncertov na domačih festivalih in koncertnih odrih je Brini nastop na Womexu (world music expo) leta 2006 omogočil prodor na mednarodno glasbeno tržišče s turnejami po Španiji, Severni Ameriki in Mehiki.
Tokrat se bo pevka Brina Vogelnik predstavila v triu, s kitaristom Luko Ropretom in basistom Ninom de Gleria, dvema izvrstnima glasbenikoma, skladateljema, avtorjema, producentoma in aranžerjema.
Brinin glas zveni osupljivo, ko pripoveduje stare ljudske in čustveno, ko se posveča zgodbam vsakdanjika.
Zasedba: Brina Vogelnik – vokal; Luka Ropret – kitare;  Nino de Gleria, bas

Kolesarski turi Karajžewc (30. 5. ob 10h in 14h)
tura KarajzewcKer imamo udeleženci in udeleženke tabora Karajžewc radi naravo in vse aktivnosti v njej, pripravljamo letos dve kratki kolesarski turi. Prva dopoldanska, z začetkom ob 10h, nas bo vodila po redkih ravnicah po levem bregu reke Idrijce, druga popoldanska, ki se bo pričela ob 14h, pa nas bo popeljala do vasi Jagršče. Tam si bomo vzeli čas za okrepčilo, prelepe razglede ter starodavne zgodbe. Vrnili se bomo skozi odmaknjeno dolino Jablance nazaj do izhodišča.
Turi bosta potekali v spremstvu vodnikov, ki bodo poskrbeli za primeren tempo in dobro počutje udeležencev. Poskrbeli bomo tudi za okrepčilo in pijačo na turi. Cena vodenja na turi in okrepčila je 10€ na osebo. Udeleženci tabora pa si bojo tekom dneva lahko brezplačno izposodili kolesa.
Turi bodo vodili člani ŠD Pedal.

Mali sejem veliko lepih stvari (30. 5. od 10h do 19h)
Sejem fotka 01 FrontalnoLetos želimo dogajanje na Karajžewcu popestriti s stojnicami avtorskih izdelkov. Torej tistih izdelkov, ki jih uvrščamo nekako med domačo in umetnostno obrt, hobi ustvarjanje, design majhnih uporabnih dekorativnih predmetov ipd.
Če bi želeli predstaviti svoje izdelke kot razstavljavec/-ka Vas prosimo, da nas kontaktirate, se nam predstavite in sporočite zaineresiranost. Ta prva prijava je seveda nezavezujoča in informativne narave. Mizo, odejo ali drugo podlago, na kateri boste predstavljali svoja dela, si morate prinesti sami.
V primeru dežja sejemski del dogajanja na taboru odpade.
Prijavnina znaša 10 € na »stojnico«, ki si jo lahko delite s sorazstavljavcem/-ko. Prijave sprejemamo do 28. 5. zvečer, in sicer na cmak2@siol.net ali na 031-562-822 (Janja).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.