6. tabor Karajžewc

PETEK, 31.5.2013

15.00    Delavnica Osnove klesanja v kamnu (mag. Boštjan Kavčič)
15.00    Delavnica Kiparjenje v lesu (Tomaž Zarifa)
16.00    Delavnica Zračni ples (Ana Kravanja)
17.00    Delavnica Izdelava naravne kozmetike (Jožica Zupančič)
18.00    Predavanje Volkovi v Sloveniji (dr. Miha Krofel)
20.30    Nastop Zračni ples Lebduh (Ana Kravanja)
21.00    Koncert Tminski madrigalisti in Antorino*
23.00    DJ D Rasta

SOBOTA, 1.6.2013

10.00    Delavnica Osnove klesanja v kamnu (mag. Boštjan Kavčič)
10.00    Delavnica Kiparjenje v lesu (Tomaž Zarifa)
15.00    Delavnica Netenje ognja z lokom (Klemen Urbanija)
15.00    Ustvarjalni kotiček za otroke (Lara Sedej)
16.00    Delavnica Cerkljanska hrana po divje (Dario Cortese)
16.30    Lunin med (glasbeno popotovanje za otroke)
18.00    Predavanje Staroverstvo na Krasu (Boris Čok)
21.00    Koncert Glasba srca, Mateja Gorjup in Aritmija*
24.00    Jam session na akustične inštrumente

NEDELJA, 2.6.2013

10.00    Delavnica Osnove klesanja v kamnu (mag. Boštjan Kavčič)
10.00    Delavnica Kiparjenje v lesu (Tomaž Zarifa)
10.00    Delavnica Netenje ognja z lokom (Klemen Urbanija)
15.00    Ustvarjalni kotiček za otroke (Lara Sedej)
16.00    Predavanje Reševanje težav na domačem vrtu na ekološki način (Fanči Perdih, kooperativa Amarant)

*vstopnina na koncerte znaša 6 EUR na dan, za oba dni 10 EUR

________________________

Delavnica Osnove klesanja v kamnu (10 EUR, prijave na 031 573 905 [Katarina])

kiparska_delavnica_2013Letos bo na taboru Karajžewc potekala tudi delavnica osnov klesanja v kamnu. Pod budnim očesom priznanega mentorja, akademskega kiparja  mag. Boštjana Kavčiča, tudi dobitnika Prešernove nagrade za kiparstvo leta 2001, se bomo udeleženci spoznali s kamnom, orodji za njegovo obdelavo ter postopki in načini njegove obdelave. Učili se bomo razlikovanja med različnimi vrstami kamnin ter spoznali, katere vrste so dobre za katero vrsto ustvarjanja oz. izdelovanja izdelkov. Glede na to, da smo časovno omejeni (delavnica bo trajala 16 ur in bo izvedena v treh dneh festivala) se bomo osredotočili predvsem  na izdelavo manjših uporabnih predmetov (terilniki ali sklede), katerim pa bodo udeleženci seveda dodali tudi svojo umetniško noto, seveda pa jih boste ob zaključku delavnice lahko tudi odnesli domov. Predznanje ni potrebno.

Delavnica je omejena na 7 udeležencev in ker za material ter orodje (špice, kladiva) poskrbimo mi, od vas pričakujemo le dobro voljo ter zaščitna očala. Več informacij in prijave na 031 573 905 (Katarina).
Več o mentorju na spletnem naslovu: www.bostjankavcic.com

.

Delavnica Kiparjenje v lesu (10 EUR, prijave na 041 428 215 [Simon])

Kiparstvo lesTako kot lansko leto bomo na Karajžewcu tudi letos organizirali tridnevno delavnico kiparjenja v lesu. Udeleženci bodo dobili vpogled v obdelavo lesa, spoznali pristope k oblikovanju ter izvedeli več o celostnem pogledu na podobo in predmetu obdelave. Skozi ustvarjanje lastne skulpture bodo spoznali tehnike in zakonitosti oblikovanja lesa. Mentor delavnice bo Tomaž Zarifa. Prihaja iz Nove Gorice in je dokončal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost. Poleg lesa najraje ustvarja s kamnom in železom, ukvarja pa se tudi z drugimi vrstami umetnosti.

Delavnica se bo pričela v petek ob 15h, v soboto in nedeljo pa bo potekala preko celega dneva. Zaželjeno je, da udeleženci s seboj prinesejo dleto in kladivo.

Prijavnina na delavnico znaša 10 EUR. Več informacij in prijave na telefonski številki 041-428-215 (Simon).

.

Zračni ples Lebduh – delavnica in nastop (prostovoljni prispevki, prijave na 041 233 572 [Tjaša])

Zračni ples predstavlja različne tehnike vzpenjanja po blagu, ovijanja, izvajanja tako statičnih figure kot padcev.

Ana Kravanja bo na letošnjem Karajžewcu izvajala delavnico zračnega plesa, ki je primerna tako za otroke kot odrasle. Predstavila pa se nam bo tudi s svojim nastopom zračnega plesa, pri katerem jo bo z glasbeno podlago spremljal Samo Kutin.

.

Delavnica Izdelava naravne kozmetike (prostovoljni prispevki, prijave na 051 828 028 [Matjaž])

Delavnica_Jozica_netVse več ljudi se zaveda, da industrijska kozmetika pogosto naredi več škode kot koristi in vsak ozaveščen potrošnik želi vedeti, kaj različni preparati vsebujejo. Pri kozmetiki, ki jo sami izdelamo, sestavine niso več skrivnost. Poleg tega, da so naravna kozmetična sredstva v primerjavi z umetnimi kozmetičnimi pripravki bolj zdravilna, pa so tudi cenejša. Njihova priprava je preprosta; zahteva le nekaj ustvarjalnosti in časa. Veliko sestavin za naravne lepotne pripravke najdemo že v domači kuhinji, druge pa naberemo v naravi.

Na delavnici se boste pod vodstvom mentorice Jožice Zupančič naučili, kako izdelati kremo za obraz na osnovi hladno stisnjenega olja, zelišč in čebeljega voska.

Prijave na telefonski številki 051-828-028 (Matjaž).

.

Predavanje Volkovi v Sloveniji

Canis lupusNa letošnjem Karajžewcu se bomo preko predavanja dr. Mihe Krofla spoznali tudi z volkovi. Volkovi so živali, ki le malokoga pustijo ravnodušnega. Nekateri jih vidijo kot krvoločne zveri, drugi kot simbol divjine in utelešenje svobodnega duha. Marsikatera predstava o volkovih izvira iz pravljic, kjer pa nastopajo volkovi, ki so precej drugačni od tistih pravih, ki živijo v slovenskih gozdovih. V predavanju bomo bolje spoznali resnično plat življenja volkov v naših gozdovih, kot so jo spoznali slovenski raziskovalci, ki že tri leta na različne načine proučujejo volkove v okviru projekta SloWolf (www.volkovi.si). Med drugim boste izvedeli koliko volkov živi pri nas, da volkovi v resnici ne napadajo ljudi, predstavljene pa bodo tudi zgodbe nekaterih volkov, ki so jih strokovnjaki opremili s telemetričnimi ovratnicami ter tako natančneje spoznali njihove življenjske poti.
Dr. Miha Krofel je zaposlen kot raziskovalec na Biotehniški fakulteti, kjer se večinoma ukvarja z raziskavami na velikih zveri (volk, rjavi medved, evrazijski ris) in kopitarjih (jelenjad, gams). Občasno sodeluje tudi pri tujih raziskovalnih projektih na šakalu, medvedih, gepardu in leopardu.
.

Koncert Tminski madrigalisti in Antorino (vstop 6 EUR)

tminski_madruigalisti_netTminski madrigalisti so pričeli z delovanjem jeseni leta 1996. Gojijo fantovsko zborovsko petje, ki ga občasno spremljata kitara in flavta. Na samem začetku je šlo v prvi vrsti za nekakšno Monty Pythonovsko parodiranje »pravih« pevskih zborov in čeprav so prvotno idejo hitro prerasli in nadgradili. sta parodija in humor vseeno ostali pomembni prvini njihovega izraza. Glasba je v celoti avtorsko delo, čeprav precej spominja na ljudsko. Si pa fantje včasih le izposodijo kakšen tradicionalen napev, ki ga nato priredijo na svoj način. Besedila, ki so napisana v tolminskem narečju – tminščini, večinoma govorijo o dogodkih iz vsakdanjega življenja in zgodovine, kar nekaj pa je takih, ki opevajo kar madrigaliste same.Ob ustanovitvi je zasedba štela osem, včasih tudi devet glasov, z leti pa se je število članov zmanjšalo in danes nastopajo kot kvintet. Po kar predolgem čakanju in odlašanju, je lansko leto luč sveta končno ugledal njihov studijski prvenec, na katerem se nahaja petnajst pristnih madrigalističnih pesmi.Zasedba:Domen Jeriha Perinčič – glasDamir Mrak – glasMarko Magajne – glasRok Cuder – glas, flavtaNikola Rutar – glas, kitarahttps://www.facebook.com/pages/Tminski-madrigalisti/68354818267http://www.youtube.com/watch?v=A_3c9JpRiwUhttp://www.macefizelj.si/tminskimadrigalisti/index.html
.
Antorino 1Antorino je glasbeni art projekt, ki od leta 2005 deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Rustika. Glasba skupine temelji na evropski tradiciji 11. – 14. stoletja. Tovrstno glasbo, ki je sicer dobro poznana v ozkem krogu ljudi, vešči muzikantje skušajo na povsem samosvoj način čimbolj približati širšemu občinstvu. Gre predvsem za razvoj te glasbene zvrsti v duhu našega časa, saj poleg tradicionalne glasbe v repertoar vključujejo tudi več avtorskih skladb. Leta 2011 so izdali svoj prvi album z naslovom Medieval crossover. Nastopali so na številnih prireditvah po vsej Sloveniji.Trio vodi instrumentalist Aleksander Guščin. Njegove glasbene korenine so v ruski tradiciji, toda na njegovo izjemno individualno igranje violine so vplivale tudi izkušnje, ki si jih je nabral v tujini, predvsem na Danskem. Skupaj z Irino Guščin sta začela nastopati pred šestnajstimi leti. Sta življenjska in glasbena sopotnika. Oba sta sodelovala v številnih projektih. Duet Irina in Aleksander Guščin nastopa pod imenom IRA ROMA že več kot petnajst let. Irina je diplomirala iz študija režije na Akademiji umetnosti, zato morda ni presenetljivo, da je njena umetnost pod velikim vplivom gledališča in plesa.Klemen Markelj se je zasedbi pridružil leta 2010, ko je zamenjal dotedanjega tolkalista Roka Koritnika. Je profesionalni bobnar, instrumentalist in pedagog. Svojo glasbeno pot je začel v osnovni šoli z igranjem kitare. Kasneje je kitaro zamenjal za bobne, se učil pri Alešu Rendli ter na nižji glasbeni šoli. Leta 2009 je študiral na Los Angeles Music Academy College of Music pri odličnih mentorjih. Do sedaj je sodeloval v številnih slovenskih in mednarodnih projektih na odru in v studiu.Zasedba:Irina Guščina – lutnja, vokalAleksander Guščin – violina, lutnja, vokalKlemen Markelj – bobnihttp://www.rustika.org/sanje.htmhttps://www.facebook.com/pages/Antorino/128901267176917http://klemenmarkelj.com

.

DJ D Rasta

reggaeZačutimo karibsko sonce na nebu nad Karajžewcem s pomočjo različnih reggae ritmov – glasba, ki jo moraš marati! Z DJ-em D Rasto.

.

.

.

Delavnica Netenje ognja z lokom (10 EUR, prijave na 041 736 907 [Janez])

netenje-ognjaLetos bo tekom Karajžewca potekal tudi dvodnevni tečaj netenja ognja. Da, prav ste prebrali: netenje ognja. Seveda ne z vžigalnikom, ampak na enega od starodavnih načinov, kot so ga izvajali naši predniki – z lokom.

Tečaj je mišljen kot kvalitetno organizirano podajanje znanja netenja ognja in ne kot neaktivno preživljanje vikenda. S tem boste prejeli znanje, ki je na tisoče let nazaj omogočalo človeku precej prijetnejšo izkušnjo bivanja v naravi oz. z naravo.
Poskrbljeno bo za sproščeno in prijateljsko izkušnjo, preko katere vas bo mentor Klemen Urbanija vodil k poznavanju zares imenitne umetnosti netenja ognja.
Vsak, ki se bo potrudil kar najbolje sprejemati prikazano in povedano na tečaju, ima realne možnosti, da zadnji dan zaneti svojo prvo žerjavico in razpiha svoje prve plamene, ki bodo izvirali izpod njegovega loka in priprave za netenje ognja. Uspešnost dosedanjih tečajev netenja  je preko 95%!
Konec koncev, pravi mentor, je tečaj namenjen praktičnemu znanju, ne pa teoriji, s katero bi lahko blesteli le v govoru.

Delavnica bo potekala dva dni, vsak dan 6 ur. Več informacij in prijave na cmak2[afna]siol[pika]net ali na telefonski številki 041-736-907 (Janez). Cena tečaja je 10 EUR na osebo.

Tečaj zavzema:

 • opis in lastnosti mnogih drevesnih vrst za uporabo pri netenju ognja z lokom.so primerne za netenje, katere ne;
 • iskanje in prepoznavanja pravega lesa pri primernih drevesnih vrstah, kar je ključno za uspešno netenje;
 • praktično znanje izdelave vrvice, prepoznavanje in opis naravnih materialov za izdelavo vrvice;
 • opis, opombe in predlogi pri izdelavi priprave za netenje ognja z lokom;
 • izdelava deščice iz že nabranega materiala;
 • kako netiti, če imamo na razpolago le moker les (les je lahko čez noč na dežju, vendar lahko zjutraj vseeno zanetimo z njim);
 • kje iskati netivo in kakšno netivo pripraviti;
 • teoretično in praktično učenje razpihovanja žerjavice v plamene s pomočjo naravnih netiv;
 • kako pripraviti in uporabiti močno vlažno netivo;
 • razlaga in odpravljanje mnogih napak pri netenju;
 • idr.

.

Delavnica Cerkljanska hrana po divje (5 EUR, prijave na 051 828 028 [Matjaž])

divja_hranaZakaj smo tu? / Da gremo. / Kako? / Tako, da jemo. / Vse, kar divjega je. In še kaj drugačnega. Na primer cerkljanskega. Tradicionalnega. / Smukauc. / Fižleuc. / Karažeuc. / M pa take krepke domače jedi. Ampak na divji način.
Delavnica spoznavanja, nabiranja in priprave užitnih samoniklih rastlin s poudarkom na divjih različicah tradicionalnih cerkljanskih jedi
Delavnico vodi Dario Cortese, dežurni divjak za spodbujanje napredka trajne lakote.
Več informacij in prijave na 051-828-028 (Matjaž)

.

Ustvarjalni kotiček za otroke (prostovoljni prispevki, prijave na 040 954 215 [Lara])

KamnčkiTudi letos bomo na Karajžewcu poskrbeli za naše najmlajše. Ustvarjalni kotiček za otroke, ki ga bodo vodile na tem področju izkušene punce, bo otrokom polepšal dan, staršem pa omogočil, da se brezskrbno udeležijo predavanj, delavnic ali pa preprosto uživajo v prijetni družbi.

Tekom Kotička bodo potekale različne delavnice: z otroki bomo raziskovali naravne materiale in s pomočjo domišlije iskali načine, kako lahko stvari, ki jih naberemo v gozdu, uporabimo za ustvarjanje. Izdelovali bomo nakit iz kamnov, ladjice iz lesa in lubja ter druge izdelke iz naravnih materialov.
Delavnice bodo primerne za otroke vseh starosti, saj se bomo posvetili vsakemu posebej ter tako delo prilagodili njihovim željam, idejam in sposobnostim.
Glede na to, da bomo ustvarjali v naravi, se bodo otroci prav gotovo tudi popackali, zato priporočamo oblačila, ki jih ni škoda.
Za več informacij lahko pokličete na telefonsko številko 040-954-215, na kateri se vam bo oglasila Lara.
.

Lunin med

Lunin med_glavnaLunin med je glasbeno popotovanje s slovensko ljudsko pesmijo in zvočili ter glasbili sveta. Z Matejo Gorjup in Samom Kutinom. V glasbenem popotovanju umetnika ustvarjata in predstavljata čaroben svet ljudskih pesmi naših dedov in babic. Pojeta ljudske pesmi iz naših krajev, in jih spremljata na instrumente iz raznih dežel. Igrata na glasbila iz vseh vetrov: od afriških (kalimba, gongoma, n’goni, balafon, bendir, kalabaši – buče na vodi…), prek avstralskega didgeridooja, indijskih instrumentov (sarangi, tampura, khamak…) do slovanskih (koncovka, bisernica in srednjeveško glasbilo hurdy gurdy) pa tudi slovenskih (lončeni bas, okarina in drumlja). Uporabljata tudi različna zvočila (zvončki, raglja, majhne činele, ropotulje, preproste piščali, doma izdelane kazuje in duholovce ter litofon iz marmornih plošč…), ki otroke neposredno, s prvoosebno izkušnjo, vključujejo v glasbeno ustvarjanje. Koncert ni namenjen le otrokom, predstavljata in prilagajata ga tudi odrasli publiki.

Več o Luninem medu tu, tukaj in tukajle.

.

Predavanje Staroverstvo na Krasu (Boris Čok)

Staroverstvo na Krasu_netBoris Čok prihaja iz Lokve na Krasu. Od leta 1967 se ljubiteljsko ukvarja z zbiranjem ljudskega izročila, proučevanjem kulturne krajine, naravne in zgodovinske dediščine okolice svojega kraja in Krasa. V zadnjem desetletju je tako sodeloval pri več dokumentarnih filmih, ki obravnavajo Kras in njegovo bogato dediščino, med drugim pri dokumentarnih filmih »Osvatina- poganski ogenj« in »Sveta voda Vročka« , ki obravnavajo staroversko tematiko. Ukvarja se tudi z gradnjo in obnavljanjem kamnitih zidov in kamnitih pastirskih hišk in na ta način skrbi za njihovo ohranjanje in prepoznavnost. Znanje je pridobil s pomočjo svojega očeta in izročila pastirjev kot samouk. Leta 2010 je izdelal tudi tri tematsko vodene poti v okolici Lokve na temo staroverskih svetišč in kamnitih pastirskih hišk. V lanskem letu je izdal knjigo z naslovom »V siju mesečine. Ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice«.

Knjiga je redkost v evropskem merilu za področje predkrščanskih verovanj. Posebna dragocenost je, da gre za zapis iz prve roke, tako kot so avtorju pripovedovali njegovi najbližji, babice, dedki in vaščani, ki so ohranjali predkrščanska verovanja in obrede vse do minulega stoletja. Knjiga je zato neizčrpen vir staroverskih praks, verovanj, svetih mest in drugega folklornega izročila v vaseh Lokev, Prelože in njihovi bližnji soseščini. Kot taka je eden temeljnih virov študija mitologije pri Slovanih in tudi splošno ter spomenik povezanosti kraške narave in njenih ljudi.

Na predavanju Staroverstvo na Krasu, bo predstavil teme, ki jih obravnava tudi v omenjeni knjigi. Izvedeli boste veliko zanimivega o staroverskih obredih v ljudskem izročilu Lokve in okolice, o ohranjanju tradicije staroverstva v kraških ženskih nošah in staroverskih simbolov v kamnoseštvu ter o staroverskiem pomenu ledinskih imen.

http://pastirskehiske.blogspot.com

http://tvslo.si/predvajaj/sveta-voda-urocka-dokumentarni-film/ava2.121984888

http://tvslo.si/predvajaj/osvatina-poganski-ogenj-dokumentarna-oddaja-v/ava2.79281867

.

Koncert Mateja Gorjup, Glasba srca in Duo Aritmija (vstop 6 EUR)

mateja2»Mateja Gorjup, pevka in poustvarjalka slovanskega ljudskega glasbenega izročila, s svojim polnim glasom in raziskovanjem kulturne dediščine v ljudsko pesem vnaša živost, ženstvenost in prvinskost.« (Manca Čujež, siol.net) S poustvarjanjem ljudskih pesmi različnih narodov se ukvarja že vrsto let. Raziskuje vokal, telo in prostor, izobražuje pa se doma in v tujini.

Na koncertu bo izvedla slovanske ljudske pesmi, in sicer v podobi, ki je poslušalcem, še neznana. Pripravlja namreč raznolik koncert, v katerem bo poleg svojega glasu in giba uporabila tudi nekaj preprostih glasbil in zvočil. Tekom nastopa bo izvedla ljudske pesmi različnih slovanskih narodov in tudi nekaj avtorske glasbe.

Več o Mateji si lahko preberete tukaj.

.

glasba srcaDanijela Jerković in Alojz Studen – Luj sta glasbenika, multiinstrumentalista, pri ustvarjanju pa uporabljata številna glasbila, vse od sodobnih električnih do ročno izdelanih ljudskih glasbil. Kot pravita, glasbe ne ustvarjata s peresom in umom, ampak s srcem, zato jo imenujeta Glasba srca.

Na Karajžewcu bosta nastopila z avtorsko glasbo, pri kateri združujeta glasbila in sloge različnih kultur.

V dolgoletnem ustvarjanju sta Danijela in Alojz izdala 30 albumov avtorske glasbe.

Več na www.glasbasrca.si

.

Duo AritmijaKitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino sta Duo Aritmija, pristen glasbeni unikat akustične instrumentalne interpretacije avtorske glasbe in tradicionalnih etno melodij. Zasedbo Aritmija sta leta 2002 ustanovila kot duo, nato pa sta jo kmalu okrepila, najprej s tolkali, potem pa še z bas kitaro in violino. Skupina je tako svoj prvi album posnela v petčlanski, drugega pa v šestčlanski zasedbi. Čeprav skupina Aritmija deluje že celo desetletje, sta Šemsudin Džopa – Dino in Tilen Stepišnik potrebovala skoraj prav toliko časa, da sta ugotovila, da sta jima njuni kitari povsem zadostni za polnost avtorskih pesmi, ki temeljijo na balkanski melodiki. Zato sta se odločila, da tokrat ne bosta posegla po drugih instrumentih in k sodelovanju ne bosta povabila drugih glasbenikov. Ko pa sta izkusila še muziciranje na ulici, ki ju je navdušilo, sta se odločila, da to energičnost zabeležita tudi na plošči. In tako je nastal album Ulica.

Zvrst glasbe, ki nam jo pričarata njuni kitari, bi lahko opisali kot “World Music”, saj je fuzija različnih stilov, najbolj pa se naslanja na melodiko in ritmiko etno balkanskega izročila, z načinom ritmiziranja vpletata tudi flamenko, čutiti pa je tudi elemente jazz ter country glasbe.

www.facebook.com/duo.aritmija

www.youtube.com/watch?v=kpNIWdIqn2Y

www.youtube.com/watch?v=ZJNWwCLgPuI

.

Reševanje težav na vrtu na ekološki način (Fanči Perdih)

organski vrt_netČe želite izvedeti oziroma nadgraditi znanje, kako na ekološki način reševati probleme na vrtu, potem boste to lahko izvedeli na predavanju, ki bo potekalo v okviru letošnjega tabora Karajžewc.

Predavala bo Fanči Perdih, ki ima polno izkušenj na področju EKO kmetovanja in je ustanoviteljica kooperative AMARANT, ki se ukvarja  z ekološko pridelavo semen.

V času v katerem živimo je postalo pomembno kakšno seme kupujemo. Velike korporacije namreč ponujajo semena, ki so tretirana s pesticidi in so nevarna za naše zdravje in okolje.

Ena izmed poti, da se upremo velikim semenskim koorporacijam je, da začnemo kupovati ekološka semena in se čim bolj ozavestimo na tem področju, kajti semena, ki prihajajo od koorporacij imajo v sebi tudi zapis, da vzklijo samo enkrat in jih naslednjič ni več mogoče uporabiti za seme.

Na predavanju, če bi koga zanimalo,  lahko dobite tudi informacije, kako tovrstna semena pridelati. Prav tako pa boste lahko na taboru Karajžewc kupili Amarantova ekološka semena.

Več o kooperativi Amarant si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.