Zvezda v hribih, sveta geometrija cerkljanskih cerkva (Molčeči pomniki preteklosti)

penta2Skica pentagrama (Ivan Mohorič)

Luna in zvezde so razvrščene ravno v pravo konstelacijo, da vam počasi začnemo razkrivati program letošnjega, že 9. Tabora Karajžewc. Pa ostanimo kar pri zvezdah, natančneje pri pentagramu, ki nevidno povezuje mite in skrivnosti cerkljanskih cerkva.

Na prvi pogled povsem naključno posejane cerkve po cerkljanskih hribih in vaseh, so dolga stoletja molče ohranjale skrivnost, ki se je prvemu razkrila danes žal že pokojnemu raziskovalcu Ivanu Mohoriču, ki je po sledi svoje intuicije prvi nekatere izmed teh cerkva povezal v prostorski pentagram, kar je javnosti predstavil v knjigi “V zvezdi piše vse”, za tiste čase precej odmevno knjigo.

Kdo so bili skrivnostni graditelji teh cerkva, zakaj ravno pentagram, ali skrivajo cerkve še katere druge skrivnosti ter še mnogo več, nam bo na letošnjem taboru Karajžewc skozi predavanje poskušal odgovoriti Silvo Močnik, v katerem že več kakor desetletje tli raziskovalna iskrica, ki ga je pripeljala do presenetljivih odkritij.

Vabljeni na predavanje kjer boste skozi legende, zgodovino, sveto geometrijo ter namige, ki so jih skrivnostni graditelji cerkva skrbno zakodirali v notranjost le teh, dobili povsem nov pogled na cerkljanske cerkve.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.